Uratarina: Pekka – muotoilutiimimme konkareita

Pekka on muotoilutiimimme kokeneimpia suunnittelijoita tuotemuotoilun parissa ja hänen intohimonsa 3D-mallinnukseen on omaa luokkaansa. Lue lisää hänen tarinastaan ja kokemuksistaan Creo Centerillä!

 Miten olet eksynyt teollisen muotoilun pariin?

Oikeastaan tarina lähtee jo lapsuudestani. Isäni työskenteli sähköteknikkona ja tee-se-itse miehenä hän korjasi ja rakensi kaiken itse. Lukion jälkeen minulle ei ollut vielä selvää, että mihin suuntaan sitä lähtisi. Tiesin vain sen, että jotain haluan tehdä käsilläni, kuten isäni. Eksyinkin puuartesaanin opintoihin, mutta huonekalujen suunnittelu ja valmistus eivät tuntuneet täysin omalta. Tuolloin en vielä tiennyt mitä teollinen muotoilu on, mutta kun siihen tutustuin, niin hurahdin. CAD-pohjainen suunnittelu oli tuolloin vielä lapsen kengissä, mutta se vei silti mukanaan (toisin kuin taltta ja höylä). Aloin myös kiinnostua kulutuselektroniikasta ja luova työ tuntui omalta.

Mikä sinulle on mielekkäintä muotoilutyössä ja mikä siinä on ”intohimosi” kohde?

Konkretia. Se että asiasta, jota olet suunnittelut, tulee jotakin todellista, käsinkosketeltavaa ja nähtävää. Hienoin tunne on, kun oma suunnittelu toteutuu esimerkiksi laitteena tai esineenä ja se, että näkee muiden käyttävän lopputulosta, joka toimii. Muotoilussa kaiken tarkoitus ja tavoite on tehdä tuotteita ihmisille mahdollisimman hyvin.

Pidän CAD-pohjaisesta suunnittelusta ja siitä, että muotoilu on mahdollista viedä muottivalmiiseen pintaan asti. Sen sijaan, että pysyisi hyvin ylätasolla suunnittelussa, haluan mennä yksityiskohtiin ja viedä suunnittelun pitkälle. Pidän pitkäkestoisemmista suunnitteluprojekteista, joissa pääsee tekemään muotoilua ajan kanssa ja oikeasti perehtymään aiheeseen.

”Tämä tapahtui aiemmalla vuosikymmenellä, mutta olen löytänyt Pekan kerran aamuyöllä pimeästä toimistosta 3D-mallintamassa. Taisi olla mielenkiintoinen mallinnusprojekti!”

– Eräs kollega

 

Millaisia projekteja olet päässyt tekemään Creo Centerillä?

Vaikkei kyseinen projekti ollutkaan puhtaasti muotoilua, maininnan arvoinen esimerkki olisi eräs hyttisuunnitteluun liittyvä projekti, jossa tein pintamallinnusta ohjaamolle. Olen tottunut historiassani tekemään aika itsenäisesti pienempiä laitteita, mutta tässä projektissa oli iso tiimi ja teimme yhdessä osaa isommasta kokonaisuudesta. Ryhmässä tekeminen on todella antoisaa!

Projekti, jossa suunnittelimme terveysteknologian puolelle tutkimuslaitetta, on puolestaan yksi esimerkki pidempiaikaisesta projektista, jossa olen ollut mukana. Tässä projektissa pääsi oikeasti syventymään aiheeseen: teimme paljon erilaisia prototyyppejä ja tutkimme sekä käytettävyyttä, että tuoterakenteita. Muotoilijana olin mukana tiimissä, jossa oli mekaniikka vahvasti läsnä ja lisäksi asiakkaan puolelta erilaisia erikoisosaamisia edustavia ammattilaisia. Muotoilijana pääsin vaikuttamaan laitteen digitaaliseen ja analogiseen käyttöliittymään ja miettimään laitteen muotoilua loppukäyttäjän kannalta.

On ollut mielenkiintoista olla mukana Creo Centerin projekteissa, joissa suunniteltavat tuotteet ovat ajan hermolla. Esimerkkinä mainittakoon sähköautojen latausinfrastruktuuri. Lisäksi robotiikka on jännittävä maailma, sillä se on nouseva ala. Jatkossa on entistä tärkeämpää pureutua suunnittelussa siihen, mikä on ihmisen ja robotin välinen interaktio. Miten ihminen ymmärtää robottia? Kyntämätön uusi pelto, mutta todella mielenkiintoinen. Uskon, että tämä teema tulee korostumaan varsinkin terveydenhuollon puolella, sillä tulevaisuudessa tulee olemaan yhä enemmän ratkaisuja ilman fyysistä kanssakäymistä potilaan kanssa.

Millä tavoin muotoilusta on mielestäsi etua Creo Centerin kaltaisessa modernissa tuotekehitysorganisaatiossa?

Ensinnäkin on todella hienoa, kun erilaiset erityisosaamiset kuten mekaniikka, elektroniikka ja ohjelmistosuunnittelu ovat mukana omassa osaamisympäristössä. Jos vertaan työskentelyä muotoiluun keskittyneeseen toimistoon, niin on iso etu ja rikkaus, että meillä on eri alojen ihmisiä, joilta kysyä näkemyksiä suunnitteluun ja oppia samalla itse uutta.

Minun on vaikea kuvitella, että nykymaailmassa luotaisiin laadukas tuote, jossa on onnistunut käyttökokemus ilman muotoilua. Mielestäni teollinen muotoilu on luonnollinen osa teollisen tuotteen suunnitteluprosessia. Muotoilulla on suuri merkitys muun muassa suunnitteluprojektien alkupäässä osana konseptointia, jossa luodaan itse muoto ja mietitään käyttäjäkokemusta. Muotoilun merkitys on edustaa loppukäyttäjää ja johtaa suunnittelua käyttäjälähtöisellä ajatusmallilla. Konseptoinnin jälkeen suunnittelua jalostetaan mekaniikka- ja elektroniikkasuunnittelijoiden kanssa.

”Korostaisin sitä, että muotoilu edustaa loppukäyttäjää, käytettävyyttä ja käyttökokemusta. Muotoilu edustaa aina käyttäjää ja mitä eri ratkaisut tarkoittavat käyttäjän näkökulmasta.”

– Pekka Majanen, Senior Industrial Designer

Muotoilu auttaa myös rakentamaan brändejä ja tukee yrityksen strategista portfoliota. Se onkin parhaimmillaan strategista sen sijaan, että tehdään vain yksi tuote. Autamme ymmärtämään laajempia kokonaisuuksia. Tuotteilla on perheitä ja tietty visuaalinen ilme, joiden kehittymiselle on myös suunnitelmansa.

 

Lue myös vanhempia uratarinoitamme:

Aleksandria – tuotesuunnittelijasta ohjelmistokouluttajaksi 
Markku – Mekaniikkaa ja lujuuslaskentaa 
Paavo – Propellihattu vai Baskeri? No molemmat! 
Suunnittelua autoista hybridigrilliin
Formulavarikolta tuotekehitysinsinööriksi
Lujuuslaskija haaveammattina