Formulavarikolta tuotekehitysinsinööriksi

Joonas Ikonen on yksi tuoreimmista Creo Centeriläisistä. Nuorelle miehelle on pienestä saakka ollut sangen selvää, että pärisevät laitteet ja niiden suunnittelu tulevat olemaan tärkeässä roolissa elämän varrella. Liekö syynä se, että päiväunetkin vedeltiin monesti formuloiden päristessä taustalla. Isoäitikin oli tuolloin todennut, että pojasta tulee kovaa vauhtia ”ingenjör”, kun nassikka piirteli ”työpiirustuksiaan” isoisälle.

Urapolku ohjautuikin ammattikoulun kautta ensin automekaanikoksi. Niissä hommissa meni muutama vuosi harmitellen, että ”kuka insinööri nämäkin jutut on tänne suunnitellut”. Vuosien ja monien hyvien kokemuksien jälkeen Joonas halusi kuitenkin päästä toteuttamaan itseään. Niinpä hän haki Metropolia Ammattikorkeakouluun opiskelemaan ajoneuvosuunnittelua.  Ihan helpoin polku ei se ammattikoulutaustaiselle kaverille opiskelun aloitus ollut, mutta periksiantamaton nuori mies painoi eteenpäin.

Isona motivaattorina koulunkäyntiin oli koulun Formula Student-projekti, jossa opiskelijat itse suunnittelivat ja valmistivat sähkökäyttöisiä kilpa-autoja, joilla kilpaillaan maailmanlaajuisesti muita kouluja vastaan. Mielenkiinto moottoriurheiluun lisääntyi ja tunteja kului koululla kilpa-autoja suunnitellen. Formulaprojektissa tuli mahdollisuus myös ottaa lisävastuita ja uusia rooleja. Joonas toimi muutaman kauden ajan teknisenä päällikkönä harjoitellen projektinjohtamista sekä mekaanista suunnittelua runkojen parissa. Kilpailuissa käytiin ahkerasti ja kokemusta karttui. Tiedonjano oli kyltymätön.

Vaikka formulameinininki hauskaa olikin, sitäkään projektia ei voinut jatkaa loputtomiin. Eteen ilmaantui hyvä mahdollisuus päästä työelämään kartuttamaan ammattitaitoa laadunvalvonnan, 3D-mittauksen sekä 3D-mallintamisen tiimoilla. Valitettavaa oli, että valmistuminen koulusta hiukan lykkääntyi työkiireiden sekä muiden harrastuksien takia. Jotain positiivista kuitenkin: Joonas pääsi osallistumaan hyvin mielenkiintoiseen uuteen kilpa-autoprojektiin. Tässäkin projektissa nuori mies otti haasteet vastaan ja osallistui sekä suunnitteluun että projektin hallinnoimiseen. Kova työ palkittiin ja menestystäkin tiimi sai maailmalta. Kontakteja kertyi ja kokemusta karttui.

Oli kuitenkin aika hoitaa valmistuminen pois alta. Metropoliasta valmistui jouluksi 2019 autosuunnitteluinsinööri Ikonen ja fiilis oli tietysti mainio! Seuraavaksi oli sitten keksittävä, mihin suuntaan lähtisi seuraavaksi. Maailma oli auki. Internetin ihmeellisestä maailmasta Joonas huomasi Creo Centerin hakevan nuorta verta mekaniikkasuunnittelun pariin ja reipas mies päätti kokeilla, olisiko hänestä isojen yrityksien vauhtiin.

Joonas kertoo: ”Jannen kanssa työhaastattelu venyi kaksituntiseksi, ja ilokseni sain kuulla paikan olevan minun.  Minut on otettu hyvin vastaan ja ilmapiiri on ammattitaitoinen, mutta kuitenkin rento.  Nyt on hyvä hetki kartoittaa ammattitaitoa isojen poikien hiekkalaatikolla. Vaikkei työkuvaan suoranaisesti liity oma intohimo moottoriurheilua kohtaan, ei oma harrastaminen siihen ole loppunut. Vakaassa työympäristössä oppii arvostamaan tasaisuutta ja se tuo turvallisuuden tunnetta tulevaisuutta ajatellen.”

Vapaa-ajallaan Joonas edelleen jatkaa moottorien parissa: roplaa moottoreita, ajelee moottoripyörällä ja  kaveriporukalla edelleen jatkokehitetään sähköformulaa.