Uratarina: Markku – Mekaniikkaa ja lujuuslaskentaa

Harppaus uudelle polulle toteutti Markun haaveen – Creo Center mahdollisti hybridityönkuvan mekaniikkasuunnittelijana lujuuslaskun parissa

Markun tie Creo Centeriin ja nykyiseen työnkuvaan:

2003: Opinnot virtuaalisuunnittelun ja lujuuslaskennan parissa herätti kiinnostuksen lujuuslaskentaan. Aloitin konetekniikan opiskelut Lappeenrannan Teknillisessä Yliopistossa. Valitsin opintosuuntaukseksi virtuaalisuunnittelun mikä piti sisällään mm. monikappaledynamiikkaa, matematiikkaa ja simulointeja.

2006: Ensikosketus mekaniikkasuunnittelijan työhön toi käsitystä suunnittelijan työtehtävistä ja alasta yleisesti. Pääsin kesätöihin suureen suunnittelutoimistoon, josta sain ensikosketuksen mekaniikkasuunnittelijan työtehtäviin. Kesän loputtua jatkoin työskentelyä opintojen ohella.

2007-2011: Diplomityöpaikka rengasalan yrityksessä suunnitteluautomaatin parissa vei mennessään mekaniikkasuunnittelun urapolulle. Opintojen lopussa pääsin tekemään diplomityötä rengasalan yritykseen, mikä vei minut kehittämään renkaiden rakenteiden ja muottimuotojen suunnitteluun tarkoitettua suunnitteluautomaattia. Lopputyöni jälkeen jäin töihin rengasalalle useammaksi vuodeksi.

2011-2020: Suunnitteluautomaatin ja rengasrakenteiden suunnittelusta kokonaisen tuotealueen ja työmenetelmien kehittämiseen globaalissa toimintaympäristössä. Vuonna 2011 siirryin toiseen yritykseen, joka myöskin toimi rengasalalla. Täällä pääsin toimimaan kehityspäällikön roolissa.

2020: Ympyrä sulkeutui, kun rengasala jäi taakse ja hybridityönkuva tarjoutui Creo Centeriltä mekaniikan ja lujuuslaskennan parissa. Halusin lähteä avartamaan maailmaani rengasalan ulkopuolelle. Halusin päästä töihin suunnittelutoimistoon, missä pääsisin näkemään ja suunnittelemaan monipuolisesti toinen toistaan erilaisempia tuotteita. En myöskään ollut vielä luopunut haaveestani tehdä lujuuslaskijan työtä.

Creo Center oli vastaus toiveisiini. Heti työhaastattelussa vakuutuin siitä, että työntekijöiden kehittyminen on myös työnantajan intresseissä ja, että tuotekehitysprojekteja on tarjolla laidasta laitaan. Pian aloitinkin jo ensimmäiset projektini mekaniikkasuunnittelijana Creo Centerillä. Toiveeni ja samalla minulle annettu lupaus mahdollisuudesta kehittää itseään toteutui. Pääsin mekaniikkasuunnittelun ohella vihdoin aloittamaan työuraani myös lujuuslaskennan parissa laskentapäällikkömme kattavan kertauskoulutuksen jälkeen.

Hybridityönkuva tuli täysimittaisesti toteen, kun aloitin mekaniikkasuunnittelun rinnalla myös lujuuslaskenta -projektin. Aiheena oli tuotteen tai oikeastaan sen kantavien rakenteiden lujuustarkastelu maanjäristyksessä – ei siis mikään yksinkertaisin case varsinaiseksi ensimmäiseksi laskentaprojektiksi. Haastavuudesta huolimatta projekti on ollut erittäin antoisa ja opettavainen. Creo Centerin laskentatiimi on ollut tukena koko projektin ajan.

Mitä pidät hybridityönkuvasta?

Hienointa hybridityönkuvassa on ollut se, että pystyt vastaamaan yksin suuremmista kokonaisuuksista. Esimerkiksi tällä hetkellä olen projektissa, jossa olen konseptoinut tuotteen, jonka jälkeen olen tehnyt siihen vaadittavan alustavan mekaniikkasuunnittelun. Seuraavaksi tein tähän lujuuslaskelmat, joiden pohjalta olen päätynyt kehittämään alkuperäistä rakennetta. Lopputuloksena on ollut kevyempi rakenne, joka kestää siihen koituvat rasitukset sen eri toimintavaiheissa vaadituilla varmuuksilla. Tämä tekee työskentelystä erittäin joustavaa ja mielenkiintoista, jossa mekaniikkasuunnittelu ja lujuuslaskenta molemmat ruokkivat toinen toisiaan kohti parempaa lopputulosta. Sanoisin, että hybridiosaaminen, on siis minun, työnantajan sekä asiakkaan etu!

Miten olet viihtynyt Creo Centerissä?

Upeasti! Työilmapiiri on rento, avoin ja kannustava. Ehkä parasta on se, että asioita ei tarvitse pohtia yksin, vaan aina saa työkavereilta apua, ja kaikki haluavat auttaa toisiaan. Se, kun mainitsee vähänkin jostain ongelmasta, niin selän takana on kohta 5 kaveria ihmettelemässä sitä ongelmaa sun kanssa! Monesti näissä tilanteissa myös auttajanakin saa huomata oppineensa uutta.

Työtehtävät ovat monipuolisia ja vaikka olen ollut talossa melko lyhyen aikaa, olen jo päässyt osallistumaan useisiin eri projekteihin, jotka kaikki ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja haastavia. Olen voinut toteuttaa itseäni aivan niin kuin jo heti työhaastattelussa luvattiin.

Työnantaja pitää hyvää huolta työntekijöistään ja tarjoaa paljon hyviä etuja. Itselle näistä mieluisin on ollut työsuhdepyörä, jolla työmatkat kodin ja konttorin välillä taittuvat erittäin mukavasti. Työnantaja on myös aidosti kiinnostunut siitä, että työntekijät viihtyvät ja kyselee tasaisin väliajoin palautetta tähän liittyen.

 

Lue myös aiempia uratarinoita:

Paavo – Propellihattu vai Baskeri? No molemmat! 

Ilkka – Suunnittelua autoista hybridigrilliin

Formulavarikolta tuotekehitysinsinööriksi

Lujuuslaskija haaveammattina