Naisenergiaa tekniikan alalla

Tänä vuonna kansainvälistä insinööripäivää vietetään 4.3., jonka kantavana teemana on kestävä kehitys. Päivä on hyvä muistutus meille kaikille siitä, miten tärkeää työtä insinöörit tekevät vastuullisuuden ja tulevaisuuden kestävyyshaasteiden ratkaisijoina. Tämän lisäksi samalle viikolle osuu myös naistenpäivä 8.3., jolloin juhlimme naisten taloudellisen, poliittisen ja sosiaalisen aseman kehittymistä, sekä pohdimme tasa-arvon kysymyksiä. 

Viikon teemat ovat tärkeitä ja keskustelua herättäviä. Tänä vuonna haluamme nostaa esille insinööriemme joukosta naiset, jotka ovat päättäneet suunnata uransa tekniikan alalle. Creo Centerillä naisasiantuntijoiden osuus on vielä verrattain pieni, mutta arvostamme työyhteisön moninaisuutta ja uskomme, että ajan saatossa jakauma tulee kaventumaan. Lähdimmekin tiedustelemaan, mikä veti tekniikan alalla puoleensa ja miksi kuusikkomme Tarja, Fanny, Maija, Kaisla, Petra ja Sara kannustaisivat yhä useampaa naista valtaamaan insinöörimaailman!
 

Miten päädyit alalle? 

Tarja: Lukioaikana mietin hetken lääkärin ja insinöörin välillä, mutta tulin järkiini ja valitsin tekniikan polun. Ehkä tuohon päätökseen vaikutti Jippo-lehti, jonka mukana tuli tieteen keksintöjä koottavaksi. Hain lukion jälkeen TTKK:n opiskelemaan automaatiotekniikan DI:ksi, säätö- ja mittaustekniikka pitkinä pääaineina.  

Fanny: Olen aina ollut hyvä matemaattisissa aineissa ja tykännyt jo pienestä pitäen rakennella kaikenlaisia esineitä / tavaroita puusta. Joten ehkä tämä ala oli sen pohjalta luonteva valinta. 

Maija: Olin työskennellyt yli 15 vuotta hotelli- ja ravintola-alalla, mutta tuo tie alkoi tuntua kuljetulta.  Halusin oppia jotain uutta ja haastaa itseäni. Tekniikka oli aina tuntunut kiehtovalta, ja koulussa pidin matemaattisista aineista. Tältä pohjalta lähdin miettimään, mikä sopiva suuntaus olisi, ja sillä tiellä olen. Isäni oli koulutukseltaan laivanrakennusinsinööri ja toinen siskoni on tietoliikennetekniikan insinööri, joten esikuvia löytyi ihan läheltä. 

Kaisla: Lukiossa pohdin eri vaihtoehtoja. Pidin luonnontieteistä ja matematiikka sekä fysiikka sujuivat hyvin. Ajattelin, että ammatissa voisi hyvin yhdistyä ongelmaratkaisu, käytännöllisyys ja teoria ja päätin kokeilla insinöörialoja. Varmaan myös kaikki erityisen tyytyväisiltä vaikuttaneet lähipiirin ja suvun insinöörit vaikuttivat valintaani. 

Petra: Päädyin tekniikan alalle alun perin, koska nuoruudessani olin kiinnostunut tekniikasta ja tekemisestä enemmän kuin opiskelusta. Sen kautta päädyin ammattikouluun autoalalle. Ammattikoulun jälkeen ja työelämässä ollessani, kuitenkin kiinnostus opiskeluun heräsi ja näin loogisena seuraavana askeleena insinööriopinnot. Opintojen alussa olin varma, että tulisin työllistymään korjaamoalalle, mutta pääsin kuitenkin koulussa tutustumaan mallinnusohjelmiin ja suunnitteluun, mikä antoikin näin suuntaa sille mille alalle halusin työllistyä. 

Sara: Olen ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja teknologiasta yläasteelta lähtien. 

 

Mikä on ollut parasta uravalinnassasi? 

Tarja: Mahdollisuus saada käyttää luovuutta teknisten ongelmien ratkomiseen. Teknisellä alla ei ihmetellä uteliaisuutta oppia ja omaksua uutta asiaa, joten voi olla omanlaisensa nörtti. Tekeminen on yhteistyötä, jossa jokainen kantaa oman kortensa kekoon näkemyksiään perustellen. Välillä joutuu olemaan salapoliisin roolissa, toisinaan määrittämään tien reittiä. Työtehtävien vaihtelevuus.  

Fanny: Parasta on ollut se, että on saanut hyvän työpaikan, missä on ihan loistavat ja mukavat kollegat. Myös se, että on päässyt työskentelemään hyvin erilaisissa ja kiinnostavissa projekteissa. 

Maija: Uusien asioiden ja näkökulmien oppiminen, vaihtelevat työtehtävät ja erilaisiin tuotteisiin ja projekteihin tutustuminen. 

Kaisla: Vaihtelu, mielenkiintoiset tehtävät, erilaiset projektit ja kaikki fiksut, mukavat ja auttavaiset ihmiset, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä. 

Petra: Parasta uravalinnassani on ollut hyvä palkkaus ja työtarjonta. Insinöörinä pystyy työllistymään niin moniin erilaisiin työtehtäviin ja ei tarvitse tyytyä vain siihen yhteen ainoaan reittiin. Sillä tavalla itsekin olen löytänyt sopivimman työn, kun olen päässyt kokeilemaan useampia eri vaihtoehtoja. 

Sara: Parasta on itse konepiirtäminen, mallinnusohjelmien käyttö, ongelmien ratkaisu ja uuden oppiminen. 

 

Miksi kannustaisit naisia hakemaan tekniikan alalle? 

Tarja: Tekniikan alan koulutus antaa hyvän yleissivistyksen, jonka pohjalta voi myöhemmin suunnata osaamistaan oman kiinnostuksen mukaan työssä oppimalla sekä opiskelemalla. Erilaisia työtehtäväalueita on paljon – myynti, tuotetuki, tuotanto, tuotekehitys, kuten myös työtehtävärooleja suorittavasta työstä, asiantuntijuuteen tai johtajuuteen. Maailmasta tulee yhteneväisempi ja paremmin erilaisuutta huomioonottava, kun teknisiä ratkaisuja suunnittelee heterogeeninen joukko ihmisiä, esimerkkinä vaikkapa työergonomia naisten mitoituksella. 

Fanny: Jos tekniikan ala kiinnostaa niin ehdottomasti kannattaa hakea alalle, eikä välittää siitä, että ala on melko miesvaltainen ainakin vielä. Oli sukupuoli mikä tahansa niin varmasti tulee pärjäämään alalla, jos on aitoa kiinnostusta alaa kohtaan. 

Maija: Tämä on kivaa ja kiinnostavaa ja sopii yhtä lailla kaikille. ”Tekniikan ala” kattaa valtavan määrän erilaisia töitä ja uramahdollisuuksia. Ei ole yhdestä muotista tulevaa kuvausta tekniikan alan työpaikasta tai -tehtävästä. Alalla tarvitaan paljon erilaista osaamista, erilaisia näkökulmia ja ihmisiä erilaisin ominaisuuksin. 

Kaisla: Tähän voisi luetella vaikka mitä, mutta muutaman mainitakseni… Tekniikan alalla on monenlaisia työtehtäviä, joista voi etsiä parhaiten itselleen sopivan. Ammattikunnan älykkyys nousee, kun saadaan myös naisten aivokapasiteetti tänne käyttöön, palkka ja työolot ovat paljon paremmat kuin monilla naisvaltaisilla aloilla. 

Petra: Kannustan naisia hakemaan tekniikan alalle, koska niin kuin aiemmin mainitsin, työtehtäviä on monia erilaisia. Varmasti löytyisi jokaiselle jotakin, jos kiinnostusta riittää ja omia kiinnostusten kohteita ja osaamista voi varioida melkeinpä mihin vain. Erilaisuutta kuitenkin tarvitaan kaikkialla ja monipuoliset tiimit ovat kaikista tehokkaimpia ja innovoi parhaiten alla kuin alalla. 

Sara: Jotta naiset voisivat vaikuttaa enemmän suunnitteluun. Suunnittelusta tulisi monipuolisempaa ja lopputuloksessa otettaisiin naistenkin näkemykset huomioon. Monet naiset ovat luovia ja hyviä ongelman ratkaisijoita. 

 

Jokainen meistä kulkee oman tiensä kohti mieluisinta alaa, vaikuttipa siihen lähipiirin esikuvat, nuoruuden mielenkiinnonkohteet, menestyminen koulussa tai puhdas sattuma. Kuten naisinsinöörimme toivat ilmi, tekniikan ala on kattava ja suuntauksia löytyy monia. Työ kuin työ pysyy mielekkäänä monipuolisten tehtävien, uuden oppimisen sekä mahtavien kollegoiden ansiosta. Uskalletaan siis kulkea omia polkujamme ja tuoda ainutlaatuinen osaamisemme rikastuttamaan eri työympäristöjä.