Kummallinen kevät

Vallitseva koronaepidemia on tuonut työelämään täysin uusia ulottuvuuksia ja haasteita. Etätyön laajentuminen on tietysti se näkyvin muutos työpaikoilla.  Olemme nähneet, että myös sellaiset yritykset, joissa etätyö on ollut hyvin rajoitettua tai jopa kiellettyä, ovat avanneet katseensa ja mahdollistaneet työskentelemisen muualla kuin omassa toimipaikassaan. Tiimityöhön vallitseva tilanne tuo omat haasteensa. Meillä on totuttu tekemään yhteistyötä projektihankkeissa yli toimipaikkarajojen jo ennestään eikä etätyö sinänsä meillä uutta ole. Moni konkareistamme on tehnyt tiimityötä jo vuosia globaaleissa kuvioissa etänä muista tiimiläisistä. Yhteydenpito on vain järjestettävä teknologiaa hyväksikäyttäen nyt aiempaa tiiviimpänä, kun emme tapaa kollegoita säännöllisesti fyysisesti.

Tällä hetkellä olemme vähitellen muiden yritysten tapaan palaamassa osittain myös toimistotyöhön. Olemme miettineet uusia käytäntöjä ja ohjeistuksia turvallisen työskentelyn takaamiseksi turvaetäisyydet ja hygienia huomioiden. Toimistoilla työskentelee rajoitettu määrä suunnittelijoita työpisteillä, jotka ovat etäällä toisistaan. Isoissa hankeprojekteissa on ajoittain hyvä saada suunnittelijat fyysisesti lähemmäs toisiaan ja lisätä vuorovaikutusta. Prototyyppien tutkiminen ja tiedon jako helpottuu huomattavasti. Haluamme myös näin taata nuorille suunnittelijoillemme kollegoiden tuen. Hankalimmassa asemassa ovat tietenkin uusimmat jampat ja pirkot, jotka ovat liittyneet joukkoomme juuri ennen pandemian puhkeamista ja täten perehdyttäminen ja porukkaan hitsautuminen on ollut melko haastavaa molemmin puolin.

Laajamittaiseen etätyöhön olisi tuskin missään lähdetty näin radikaalisti missään yrityksessä ilman pandemiaa. Etätyö ei kuitenkaan ole läheskään ainoa asia, jonka pandemia on aktivoinut.  Koronaepidemia on vaikeuttanut monien raaka-aineiden ja komponenttien saatavuutta globaalisti. Tämä tietysti näkyy laajamittaisesti etenkin ajoneuvo- ja elektroniikkateollisuudessa. Liiketoiminnan ylläpitämiseksi monessa yrityksessä on ollut tarve keksiä uusia ratkaisuja, vaihtoehtoisia materiaaleja tai jopa uudenlaista liiketoimintaa. Yritysten riskienhallintaan ja toimitusketjuihin pandemialla on valtavat vaikutukset. Monissa yrityksissä on konkreettisesti herätty käymään läpi varautumissuunnitelmia poikkeustilanteiden varalle.

Vaihtoehtoisten materiaalien etsintä ns itsestään selvinä pidettyihin ratkaisuihin ei varmasti olisi aktivoitunut ilman koronaa monessakaan tapauksessa. Esimerkkinä piirikorttien välissä oleva eristelevy. Historian havinoista saakka materiaaliksi on valikoitunut läpinäkyvä PC eristelevy. Tällä hetkellä tuota levymateriaalia halajavat kaikki. Isoimmat toimijat ovat tietenkin imeneet varastoista kaiken mitä irti on saatu ja pienemmät ovat jääneet nuolemaan näppejään. Aika monessa paikassa on lähdetty miettimään ”voisiko asian tehdä jotenkin toisin”. Voisi ainakin kuvitella, että tästä aikakaudesta seuraa jotain positiivistakin.

Kukaan ei tällä hetkellä pysty ennustamaan miten maailma makaa muutaman kuukauden päästä tai tulevaisuudessa ylipäätään. Luotamme kuitenkin siihen, että yhteistyöllä tästäkin selvitään ja työmme jatkuu! Pysytään terveinä ja innovatiivisina!