Huipputeknologian aallonharjalla

Huikea juttu! Suomessa kehitetään kansainvälisen tiimin maailmanluokan tietotaidolla kvanttitietokonetta, jonka laskentateho ylittäisi selvästi nykyiset supertietokoneet. IQM on kerännyt hankkeelleen lyhyessä ajassa 40M€ lisärahoituksen ja nyt julkistanut ensimmäiset kuvat ja videot kvanttitietokoneprojektistaan.

Creo Centerin tiimillä on ollut etuoikeus olla mukana tässä hankkeessa. Muotoilussa on haettu selkeälinjaisen ja skandinaavisen muotokielen lisäksi totutusta poikkeavaa visuaalista ratkaisua sekä vahvaa identiteettiä uuden sukupolven laskentateknologiaa edustavalle ”state of the art” -laitteelle.

Alkuvaiheessa käytiin läpi lukuisia lähestymistapoja ja pohdittiin millaisen visuaalisen viestin IQM haluaa kvanttiteknologiasta välittää. Syntyi konsepti, jonka kantavana ajatuksena on luoda kvanttitietokoneelle valoisan futuristinen, positiivisia tunteita synnyttävä ulkoasu. Visuaalinen ilme, joka mieluummin kutsuu luokseen tutkimaan kuin työntää luotaan.

Kvanttitietokoneen rakenne haastettiin uudenlaisella näkökulmalla ”Bright future” -teemalla. Puhdaslinjaisella ja modulaarisella ratkaisulla korostetaan kvanttitietokoneen sydäntä, joka on tuotu muotoilulla huomion keskiöön. Muu tekniikka on taka-alalla paketoituna omiin modulaarisiin yksiköihinsä.

Modulaarisuus mahdollistaa erilaiset kokoonpanot, useampien komponenttien liittämisen kokonaisuuteen ja päivitettävyyden. Perusrakenne mahdollistaa myös räätälöitävyyden erilaisten väri- ja materiaaliyhdistelmien muodossa.

Kokonaisuus on omaleimaisen muotokielen ja vaikuttavan kokonsa puolesta pysäyttävä ja antaa vahvan ilmeen IQM:n brändille. Ihan pienestä laitteesta ei ole kyse. Korkeutta tämänhetkisellä suunnitelmalla on noin 2,5m

Kvanttitietokone laitteena ei ole ihan helposti ymmärrettävä käsite. Kvanttitietotekniikka mahdollistaa monimutkaisten tehtävien ratkaisemisen, joiden laskeminen vie klassisilla tietokoneilla tuhansia tai jopa miljoonia vuosia. Siksi niiltä odotetaan tulevaisuudessa vallankumouksellisia vaikutuksia eri aloihin, kuten lääketeollisuuteen, pilvipalveluihin, materiaalien tutkimukseen ja rahoitusalaan.

Paljon onnea IQM Finland! Upeaa työtä. Olemme ylpeitä saadessamme olla mukana!

IQM:n tiedote aiheesta